Strategia Rozwoju Gminy na przykładzie Miasta i Gminy Uzdrowiskowej Muszyna - Tokarz, Sławomir (My University, 2011)
Celem pracy jest próba identyfikacji, w jakim stopniu sporządzona strategia wpływa na funkcjonowanie i rozwój gminy. Autor stara się przeanalizować proces budowy strategii, etapy jej formułowania oraz źródła finansowania przedsięwzięć zaplanowanych w strategii. Na przykładzie Miasta i Gminy Uzdrowiskowej Muszyna ukazane zostało, w jakim stopniu omawiana jednostka realizuje swoją strategię oraz czy inwestycje zaplanowane w harmonogramie działań strategii są wykonywane. Omawiane Miasto i Gmina Uzdrowiskowa Muszyna, wykorzystując swoje walory, postawiło w strategii na rozwój turystyki. Zauważmy, iż przed władzami gminy stoją pewne bariery rozwojowe związane głównie z ochroną środowiska czy też kosztami usuwania szkód częstych powodzi. Niemniej jednak organy gminy starają się trzymać przyjętego projektu i spełniać obietnice dane wyborcom. Ogromną szansą na rozwój analizowanej gminy stały się uzyskane fundusze rozwojowe i dotacje unijne.
Community Development Strategy on the instance of Health Resort and Community Town of Muszyna
Keywords: strategia rozwoju; rozwój gminy; samorząd gminny; źródła finansowania; gmina; analiza SWOT