Udział państwa polskiego w zwalczaniu terroryzmu na świecie - Sywanycz, Grzegorz (My University, 2013)
Zagadnienia związane ze współczesnym terroryzmem międzynarodowym budzą w Polsce coraz większe zainteresowanie. Zamachy terrorystyczne stają się coraz częstsze i bardziej spektakularne. Wydaje się, że zagrożenie dotyczy także naszego kraju. Skuteczne zwalczanie zjawiska terroryzmu to jego dokładne poznanie na wielu płaszczyznach: praktycznej, socjologicznej, psychologicznej , a także prawnej i politycznej. Ogromne znaczenie dla zwalczania terroryzmu mają działania podejmowane w ramach Unii Europejskiej i Sojuszu Północnoatlantyckiego. Organizacje te pełnią wiodącą rolę w mobilizowaniu państw i społeczności międzynarodowej do większego zaangażowania w zapobieganiu i zwalczaniu terroryzmu. Kluczowe znaczenie dla zapewnienia skutecznych działań antyterrorystycznych i polepszenia współpracy międzynarodowej mają dokumenty przyjęte przez wszystkie państwa. Polska była dotychczas wolna od bezpośrednich zagrożeń terrorystycznych, mimo że podpisała i wdrożyła wiele konwencji antyterrorystycznych. Podjęto także działania zapobiegające terroryzmowi na terenie kraju. Nie oznacza to jednak gwarancji bezpieczeństwa na przyszłość, takie bowiem w zglobalizowanym świecie po prostu nie istnieją
Participation of polish state in braving of terrorism in the world
Keywords: terroryzm; zwalczanie terroryzmu; polska polityka antyterrorystyczna; zagrożenia