Analiza finansowa na przykładzie Grupy CCC S.A. - Borowiecki, Rafał (My University, 2014)
Niniejsza praca ma za zadanie pokazać, w jaki sposób można dokonać oceny sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. Analizie zostało poddane przedsiębiorstwo CCC S.A., lider polskiego rynku sprzedaży detalicznej obuwia i największy jego producent w Polsce. Autor w opracowaniu pokazał, jak kształtowała się sytuacja finansowa przedsiębiorstwa w latach 2009-2012 oraz przeprowadził analizę głównych wskaźników finansowych, tj. płynność finansowa, zadłużenie, rentowność i efektywność. Po dokonanej analizie zaobserwować można, iż w badanym okresie wskaźniki finansowe osiągały bezpieczny poziom. Przebadane wskaźniki wykazały, że płynność finansowa utrzymana została na wysokim poziomie, co świadczy o wypłacalności przedsiębiorstwa. Natomiast niskie wskaźniki zadłużenia, których wartość była znacznie poniżej standardów zachodnich świadczy o stabilności i wypłacalności wobec wierzycieli. Stabilne wskaźniki rentowności i efektywności wskazują na to, że przedsiębiorstwo CCC S.A. jest dobrze zarządzane i pomimo kryzysu rozwija się.

The aim of the hereby dissertation is to present in what way one can perform evaluation of a company’s financial situation. The company being subjected to the analysis is CCC SA- Polish market leader in retail sales of shoes, as well as the largest producer of shoes in Poland. The author of the dissertation presents the company’s financial situation for the years 2009-2012 and analyses main financial indicators, i.e. financial liquidity, debt, profitability and effectiveness. With the analysis performed, one can observe that during the analyzed period the financial indicators reached safe level. The analyzed indicators show that financial liquidity was maintained on high level what indicates solvency of the company. However, low indicators of debt, the value of which was considerably below western standards, show stability and solvency towards creditors. Stable indicators of profitability and effectiveness show that CCC SA is well managed and despite the crisis - well developing.
Financial analysis (with CCC S.A. Group serving as an example)
Keywords: analiza finansowa; sprawozdanie finansowe; wskaźniki finansowe; bilans; rachunek zysków i strat; financial analysis; financial statement; financial indicators; balance sheet; loss and profit statement