Rozwój elastycznych form zatrudnienia w Polsce na tle tendencji występujących w Unii Europejskiej - Peukert Małgorzata (My University, 2006)
Globalizacja dezaktualizuje rzeczywistość autonomicznej gospodarki narodowej, powodując, że światowy rynek opiera się w coraz większym stopniu na swobodnym przepływie ludzi i pracy. Szybko zachodzące zmiany nowej gospodarki, pociągają za sobą zmiany w prawie pracy, tworząc tym samym wiele możliwości dla pracowników będących gotowych na dopasowanie się do zmian. Taka gotowość, wymaga jednak zaznajomienia się z tematyką trendów zachodzących w globalnym świecie pracy. W niniejszej pracy magisterskiej, która dotyczy elastycznych, niestandardowych form zatrudnienia, autorka nie szuka najlepszej opcji wyboru dla aplikanta, poszukuje natomiast ważnych wyznaczników cechujących dane formy oraz dogłębnie analizuję rozwój owych form zatrudnienia w Unii Europejskiej oraz Polsce. Ukazanie charakterystycznych cech pozwoli na zaznajomienie się ze specyfiką możliwych elastycznych form, a zarazem zademonstrować różnice zatrudnienia w zjednoczonej Europie zachodniej oraz naszym kraju. Celem pracy jest zbadanie stopnia elastyczności form zatrudnienia przedsiębiorstw europejskich wyróżniając na ich tle Polskę z wykorzystaniem komparatystyki stosunków pracy zawieranych w poszczególnych krajach europejskich. Autorka postawiła tezę, że stosowanie elastycznych form zatrudnienia jest zróżnicowane w krajach UE. Ujęcie teoretyczne zawarte w pierwszych dwóch rozdziałach ukaże typologię nowych, elastycznych form oraz przedstawi istotę zmian zachodzących w dzisiejszej gospodarce. Część badawcza oparta jest na danych statystycznych z ostatnich lat, które pozwoliły nakreślić pewien kierunek zmian zachodzących na rynku pracy oraz porównać sytuację poszczególnych europejskich krajów na tle zatrudnienia.
The development of flexible forms of employment in Poland in comparison with the existing tendencies in the EU
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; zatrudnienie; elastyczność zatrudnienia; nietypowe formy zatrudnienia; elastyczne formy zatrudnienia