Bezpieczeństwo sieci komputerowych - studia przypadków wybranych ataków - Fijak, Marcin (My University, 2014)
Niniejsza praca ma na celu omówienie najczęściej spotykanych zagrożeń, których ofiarą mogą paść użytkownicy domowi, firmowi, korporacyjni i instytucjonalni. Ponadto w pracy opisane zostaną studia przypadków i metody działania wybranych ataków. W końcowej części zawarty jest opis modelu przykładowej sieci zabezpieczonej przed potencjalnymi zagrożeniami.

Following thesis aims to discuss most common threats, that home, corporational, and institutional users can suffer from. In addition, paper will describe case studies and methods of chosen attack types. The final part is a description of an exemplary model of a network protected against potential threats.
Networking security - case studies of selected networking attacks
Keywords: DoS; DDoS; Sieci Botnet; IDS; Network attacks; DoS; DDoS; Botnets; Network protection; IDS; Network configuration model; ataki na sieć; zabezpieczenia sieci; model konfiguracji sieci