Porównanie nadzoru nad bankami komercyjnymi w Polsce i w Stanach Zjednoczonych - Matusek, Marek (My University, 2014)
W obecnych czasach, pojęcia takie jak globalizacja, czy też internacjonalizacja stanowią w sposób znaczny o powodzeniu firmy zaczynającej, czy też prowadzącej działalność międzynarodową. Sczególnie, zwrócić tutaj należy uwagę na aspekty związane z nadzorem nad bankami komercyjnymi. Niniejsza praca traktuje teoretycznie oraz praktycznie zagadnienia związane z systemem bankowym, jego nadzorem oraz przedstawia analizę empiryczną wpływu nadzoru bankowego w szerokim zakresie czasowym w Polsce oraz analogicznie w Stanach Zjednoczonych. Pierwszy rozdział to zagadnienia ogólne, związane z systemem bankowym Polski oraz Stanów Zjednoczonych. Drugi rozdział, to drobiazgowa analiza istoty oraz historii nadzoru bankowego w obydwu państwach, ze szczególnym uwzględnieniem instytucji nadzorczych. Trzeci rozdział, to analiza empiryczna na podstawie przyjętych kryteriów, tj. bezpieczeństwo depozytów, bilans banków, stopa międzybankowa oraz kredyty walutowe.

Banking supervision is an important aspect in economic life of every company. Strength of the banking supervision is especially important for international companies. This paper studies similarities and differences of the banking supervision between Poland and the United States. In order to test the banking supervision in practice, decided to examine aspects like: safety of deposits, balance sheet of banks, interest rate and foreign currency loans. Moreover, relationships between them were examined based on the correlation in the spreadsheet Excel. What is more, the National Bank of Poland and Federal Reserve System were presented closely. Additionally, the Basel Committee on Banking Supervision was described. All in all, this paper provides some theoretical and practical explanations of banking systems, banking supervision, literature review and data analysis. It can be useful in, for example, further future analysis.
Comparison of the banking supervision between Poland and the United States
Keywords: banki komercyjne; nadzór bankowy; bezpieczeństwo depozytów; stopa procentowa; kredyty hipoteczne; kredyty walutowe; Narodowy Bank Polski; System Rezerwy Federalnej; commercial banks; banking supervision; safety of deposits; interest rate; mortgage loans; foreign currency loans; The National Bank of Poland; Federal Reserve System