Symulacja rozwoju rynku samochodowych części zamiennych w Polsce - Węgrzyn, Aleksandra (My University, 2009)
Przeprowadzona analiza rynku samochodowych części zamiennych w Polsce pozwala stwierdzić, że: rynek samochodowych części zamiennych będzie się nadal rozwijał oraz kierunek dalszego rozwoju tego rynku może być różny, co stawia przed firmami z branży samochodowych części zamiennych wyzwanie polegające na konieczności dostosownia się do tych zmian oraz dopasowania do nich swojej oferty. Najważniejszym czynnikiem napędzającym rynek jest ilość sprzedawanych nowych pojazdów, ponieważ wzrost importu pojazdów używanych może wiązać się ze zwiększonym odpływem pojazdów z parku samochodowego. Symulacja rynku samochodowych części zamiennych pozwala również na stwierdzenie, że park samochodowy (jako wszystkie pojazdy, zarówno nowe i używane) będzie stale wzrastał, a ponieważ nie jest intencją producentów pojazdów produkcja samochodów bezawaryjnych, popyt na części zamienne do nich będzie wzrastał wraz z parkiem samochodowym. Zaprezentowana w niniejszej pracy dynamiczna analiza rynku samochodowych części zamiennych wykazała również użyteczność metody Dynamiki Systemów w analizie zagadnień z branży motoryzacyjnej.
Simulation of the progress of automotive parts market in Poland
Keywords: myślenie systemowe; rynek motoryzacyjny