Uproszczone formy opodatowania dla indywidualnej działalności gospodarczej na przykładzie Firmy Handlowo - Usługowej "Ampli" - Borgula, Alicja (My University, 2010)
Prowadzenie działalności gospodarczej, zarówno w dużym jak i w małym rozmiarze wiąże się z prowadzeniem rachunkowości oraz wyborem formy opodatkowania przez te podmioty, w celu dokonywania rozliczeń podatkowych. Celem pracy jest przedstawienie uproszczonych form opodatkowania oraz analiza porównawcza wybranych form na przykładzie firmy, w celu wyboru najkorzystniejszej opcji. Praca ta zawiera obowiązki i warunki jakie musi spełniać przedsiębiorca, aby mógł skorzystać z danej formy opodatkowania. Największą swobodę w wyborze formy opodatkowania mają małe rodzinne przedsiębiorstwa zarejestrowane w postaci osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą. Mogą one wybrać opodatkowanie swoich dochodów w takiej postaci jak: karta podatkowa, ryczałt ewidencjonowany, opodatkowanie zysku firmy na zasadach ogólnych, czyli po potrąceniu od przychodu kosztów jego uzyskania, a tu mogą wybrać podatek liniowy lub według skali. Najmniejszy wybór mają osoby prawne musza one opodatkować swój dochód zgodnie z ustawą podatkową od osób prawnych prowadząc pełną księgowość - księgi handlowe. Celem pracy było przeanalizowanie uproszczonych form opodatkowania i wybór najbardziej korzystnej formy dla Firmy Handlowo - Usługowej „Ampli”. Podsumowując, właściciel badanej firmy dokonał właściwego wyboru zgłaszając do urzędu skarbowego formę opodatkowania na zasadach ogólnych według 19% stawki liniowej. Tym samym dokonując wpłaty możliwie najniższej dla niego kwoty podatku.
Simplified taxation methods for individual proprietorships on the example of "Ampli"
Keywords: działalność gospodarcza; formy działalności gospodarczej; podatki; karta podatkowa; ryczałt; księga przychodów i rozchodów