Koncepcja marketingowa małej i średniej firmy na przykładzie gospodarstwa ogrodniczo - sadowniczego "Sarpol" w Sompolnie - Sarnowski, Andrzej (My University, 2004)
Celem pracy jest prezentacja koncepcji marketingowej małej i średniej firmy na przykładzie gospodarstwa ogrodniczo - sadowniczego "Sarpo"l w Sompolnie. Zdefiniowano małą i średnią firmę z uwzględnieniem kryteriów ilościowych i jakościowych, oraz omówiono rolę MSP w gospodarce. Przedstawiono istotę, strukturę i techniki zarządzania w małych i średnich przedsiębiorstwach, scharakteryzowano funkcje oraz podstawowe elementy zarządzania MSP oraz zarysowano ogólne uwarunkowania prawne w prowadzeniu małej firmy. Omówiono kształtowanie się orientacji marketingowych na tle gospodarczego rozwoju, przedstawiono istotę i strategie marketingu oraz przeprowadzono prezentację marketingu - mix. Dokonano ustalenia i oceny instrumentów marketingowych w Gospodarstwie Ogrodniczo - Sadowniczym „SARPOL”.
Keywords: zarządzanie; marketing; marketing-mix; MŚP; rola MŚP w gospodarce; zarządzanie MŚP; strategia marketingowa