Uwarunkowania psychospołeczne zarządzania zmianą w firmie P.P.H.U. „Centrum” Sp. z o.o. - Popiela Agnieszka (My University, 2008)
Spośród właściwości organizacji, na pierwszy plan wysuwa się jej dynamizm – proces zmian, które zachodzą w obrębie organizacji, a także pomiędzy organizacją i otoczeniem. Dla poszczególnych członków przedsiębiorstwa zmiana zawsze jest procesem trudnym, gdyż wiążą się z nią liczne problemy, a na drodze do jej realizacji stoi wiele przeszkód. Jak powiedział William T. Brady, zarządzanie zmianą (...) stanowi najprawdopodobniej najbardziej krytyczne i najważniejsze zadanie stojące przed współczesnym biznesem i przemysłem. Powszechnie wiadomo, że sytuacja zmiany wywołuje lęk przed nieznanym, jest przyczyną zwiększenia poziomu stresu, a pracownicy często stawiają opór wobec wprowadzanych innowacji. Jak sobie z nim radzić? W jaki sposób powinni działać menedżerowie, aby stworzyć warunki dogodne do adaptacji? Na te i inne pytania odpowiada ta praca. Głównym problemem, jak w tytule, są psychospołeczne uwarunkowania zarządzania zmianą w firmie P.P.H.U. Centrum: autorka próbuje potwierdzić prawdziwość hipotez dotyczących procesu zmiany, do którego mają się ustosunkować pracownicy produkcyjni. Czy kadra kierownicza pomaga ludziom w przyswajaniu elementów zmiany organizacyjnej?
Psychological and social conditions of change management in the P.P.H.U. „Centrum” company
Keywords: zmiany organizacyjne; globalizacja; zarządzanie zmianą; psychospołeczne uwarunkowania zmian; PPHU Centrum