Proces przystosowania polskich przedsiębiorstw do wymogów Unii Europejskiej - Leśniak Patrycja (My University, 2003)
Polacy od kilku lat są świadkami prowadzonych działań dostosowawczych w związku z planowanym wejściem Polski do struktury Unii Europejskiej. Prowadzone działania wynikają z postanowień dwóch ważnych dokumentów: Układu Europejskiego oraz narodowego Programu Przygotowań do Członkostwa w Unii Europejskiej. Jednym z najbardziej istotnych elementów tego procesu jest przygotowanie polskich przedsiębiorstw do działalności na jednolitym rynku europejskim, który zakłada stworzenie wspólnego rynku na terenie Europy. Celem tej pracy jest pokazanie, jak polskie przedsiębiorstwa, a szczególnie sektor małych i średnich przedsiębiorstw dostosowują swą działalność do wymogów stawianych im przez Unię Europejską.
Keywords: polskie przedsiębiorstwa; wymogi Unii Europejskiej; Wspólnota Europejska; system prawny UE; system instytucjonalny UE; polityka regionalna UE; traktaty Unii Europejskiej; integracja z UE; MŚP