Analiza aspektów bezpieczeństwa systemu bankowości internetowej w banku spółdzielczym - Bafia, Barbara (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie stosowanych obecnie w systemach bankowości internetowej rozwiązań, mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa wykonywanych transakcji, poprzez ogólnie dostępne medium, jakim jest Internet. Składa się ona z 4 rozdziałów. Rozdział 1 zawiera definicję pojęcia, historię powstania i rozwoju bankowości internetowej na świecie i w Polsce, a także informację o roli jaką odgrywa ona w obecnych czasach i w jakim kierunku może ona ewoluować w przyszłości. Rozdział 2 poświęcony jest analizie zagrożeń, jakie występują współcześnie, zarówno od strony programowej, jak również związanych z czynnikiem ludzkim. W rozdziale 3 starałam się przedstawić stosowane obecnie sposoby ochrony bankowości internetowej i systemów komputerowych, a także rozwiązania stosowane przez banki w ramach szeroko pojętej polityki bezpieczeństwa. Rozdział 4 to analiza rozwiązań zastosowanych w systemie eBankNet oraz w analizowanym banku.
Analysis of the Aspects of the Security of Internet Banking System
Keywords: bankowość elektroniczna; banki spółdzielcze; bezpieczeństwo w bankach