Metodologiczne aspekty zarządzania projektami w realizacji przedsięwzięcia budowlanego - Łapińska, Marzena (My University, 2010)
Projekty, czyli przedsięwzięcia, które wymagają indywidualnego podejścia i charakteryzują się niepowtarzalnymi działaniami, są realizowane od tysięcy lat. Zarządzanie projektami polega na określeniu celów, umożliwieniu ich realizacji poprzez zgromadzenie niezbędnych zasobów oraz efektywne i skuteczne gospodarowanie. Skuteczne zarządzanie polega na umożliwieniu szybszego od konkurencji wprowadzania usług i wyrobów oraz odpowiedniej kontroli kosztów. Nie ma jednego, uniwersalnego sposobu zarządzania projektem. Istnieją jednak różne narzędzia wspomagające tę dziedzinę. Odpowiednie wykorzystanie tych narzędzi pozwala zakończyć projekt sukcesem. Niniejsza praca ma na celu ukazanie możliwości metod zarządzania projektami w realizacji przedsięwzięcia budowlanego. W realizacji pracy przyjęto następujące hipotezy badawcze: 1. Metody zarządzania projektami są użyteczne w koordynacji i w realizacji przedsięwzięcia budowlanego. 2. Stosowanie metod zarządzania projektami w realizacji przedsięwzięcia budowlanego wymaga ich indywidualnego doboru i modyfikacji zależnie od potrzeb związanych z ich stosowaniem. Założone hipotezy zostały zweryfikowane. Ukazano użyteczność metod zarządzania projektami w realizacji i koordynacji przedsięwzięcia budowlanego. Udowodniono, że przedsięwzięcie jakim jest budowa domu jednorodzinnego, wymaga indywidualnego podejścia oraz umiejętnego doboru odpowiednich metod i narzędzi zarządzania projektami.
Methodological aspects of project management in enterprise building
Keywords: zarządzanie projektem; metodyka prowadzenia projektu; zarządzanie; komputerowe wspomaganie zarządzania