Parytety w świetle nowelizacji ordynacji wyborczej - Kmak, Patrycja (My University, 2011)
Partycypacja wyborcza kobiet przez wiele lat nie występowała ze względu na funkcjonowanie cenzusu płci. Należy się zastanowić, co wprowadzenie parytetów zmieni i czemu będą służyły. W rozdziale pierwszym została przybliżona tematyka pracy wyjaśniono pojęcie parytetu, omówiono procedury i czas otrzymywania przez kobiety praw wyborczych, biernych i czynnych. Przedstawiono pokrótce proces prac nad wprowadzeniem parytetów w Polsce oraz osiągane przez kobiety wyniki w wyborach w Polsce. W rozdziale drugim zaprezentowano wyniki badań czołowych ośrodków demoskopijnych związanych z partycypacją kobiet w polityce. Została także przeprowadzona analiza typologii państw europejskich pod katem pozycji kobiet w ich społecznościach, a także efekty wprowadzenia parytetów w wybranych krajach. Omówiono i przedstawiono badania Centrum Badania Opinii Społecznej dotyczące obecności kobiet w polityce oraz ich ilości, a także opinii związanej z wprowadzeniem parytetów. W rozdziale trzecim zamieszczono przeprowadzone badania związane z udziałem kobiet w życiu politycznym. Dokonano analizy udziału kobiet w wyborach samorządowych w wytypowanych gminach w latach 2002-2010 wyborów do ich rad. Wybrano gminy różnej wielkości: Nowy Sącz, Brzesko, Kamionka Wielka i Łukowica. Badania zostały przeprowadzone w oparciu o dane zamieszczone na stronie internetowej Państwowej Komisji Wyborczej. W trakcie opracowywania danych dokonany został podział na kobiety i mężczyzn kandydatów i wybranych do rad gminy. W pracy partycypacja wyborcza dotyczy realizacji biernego prawa wyborczego. Sprawdzeniu podległ odsetek kobiet kandydujących, uzyskanych mandatów, a także odsetek oddanych głosów na kobiety.
The parities concerning election law amendment
Keywords: prawo wyborcze; kobieta; rola kobiet w polityce; ordynacja wyborcza