Analiza i ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstwa na przykładzie ZAKŁADÓW AZOTOWYCH W TARNOWIE-MOŚCICACH S.A. - Krzemień, Kinga (My University, 2009)
Celem pracy jest przybliżenie znaczenia, istoty i funkcjonowania analizy finansowej, jak również przestawienie jej praktycznego zastosowania w ocenie sytuacji finansowej konkretnego przedsiębiorstwa. Pierwsze trzy rozdziały stanowią część teoretyczną pracy, a dwa następne część empiryczną. W pierwszym rozdziale pracy przedstawiono podstawowe pojęcia dotyczące analizy ekonomiczno-finansowej i zaprezentowano jej rodzaje oraz rolę w procesie zarządzania. Rozdział drugi zawiera opis i podział źródeł, materiałów oraz informacji niezbędnych do prawidłowego przeprowadzenia analizy ekonomiczno-fiansowej. Przedstawiono również elementy składowe sprawozdań finansowych. W trzecim rozdziale opisane zostały metody stosowane w ramach badań analitycznych oraz źródła tworzenia wyniku finansowego, jak również zestawiono i zinterpretowano najistotniejsze wskaźniki, za pomocą których dokonywana jest ocena sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. Analizę sytuacji ekonomiczno–finansowej Zakładów Azotowych w Tarnowie-Mościcach S.A., czyli treść piątego rozdziału, poprzedza rozdział czwarty, który prezentuje analizowane przedsiębiorstwo, jego historię i rozwój oraz opis działalności i kształtowanie się podstawowych wielkości ekonomicznych - czyli sprzedaży, zatrudnienia, majątku produkcyjnego. W rozdziale tym opisano także pozycję rynkową zakładów, głównych konkurentów przedsiębiorstwa oraz szanse rozwoju i istnienia w przyszłości. Ostatni rozdział poświęcony został ocenie kluczowych wielkości zawartych w sprawozdaniach finansowych za lata 2004-2007, opartych na danych liczbowych i informacjach zawartych w rachunku zysku i strat, bilansie oraz rachunku przepływów pieniężnych, a udostępnionych przez przedsiębiorstwo.
The analysis and assessment of an economic and financial situation of an enterprise on the example of ZAKŁADY AZOTOWE IN TARNOW - MOŚCICE S.A.
Keywords: analiza finansowa; przedsiębiorstwa; sprawozdania finansowe