Biznesplan jako narzędzie planowania na przykładzie AF Odszkodowania Sp. z o.o. - Kasperczyk, Wojciech (My University, 2011)
Niniejsza praca przedstawia biznesplan jako narzędzie skutecznego planowania. Praca zawiera trzy rozdziały. Celem pierwszych dwóch rozdziałów była analiza oraz przedstawienie teoretycznych aspektów pisania biznesplanu wraz z opisaniem możliwych alternatywnych wariantów tworzenia poszczególnych jego elementów. Trzeci rozdział zawiera w sobie część empiryczną, w której przedstawiony został biznesplan spółki AF Odszkodowania. Celem tej części pracy było praktyczne przedstawienie analizowanych wcześniej rozwiązań. Pierwszy rozdział odpowiada na pytanie czym jest biznesplan. Nakreślona została w nim również charakterystyka potencjalnych odbiorców oraz istota ich szczegółowego określenia. Zdefiniowany został schemat biznesplanu, według którego napisane są dalsze części pracy. Wymienione zostały także najczęściej popełniane w trakcie tworzenia tego typu dokumentów błędy. Drugi rozdział szczegółowo opisuje wszystkie podstawowe elementy biznesplanu. Zawiera opis sposobu prawidłowego przygotowania poszczególnych części (przyjętych na podstawie analizowanego w pracy wariantu) poczynając od streszczenia, opisu produktu, analizy rynku i konkurencji na konstrukcji sprawozdań finansowych skończywszy. Trzeci rozdział stanowi stworzony według opisywanego wzoru biznesplan AF Odszkodowania Sp. z o.o. AF Odszkodowania jest częścią grupy Autofederacja - organizacji mającej na celu pomoc kierowcom (w szerokim rozumieniu). Biznesplan opisuje szczegółowo założenia podane przez prezesa spółki oraz przedstawicieli inwestora (Polskiego Funduszu Inwestycji), którzy byli jego głównymi odbiorcami.
Business plan as a planning tool based on the example of AF Odszkodowania Sp. z o.o.
Keywords: biznes plan; planowanie; działalność gospodarcza