Komunikator na urządzenia mobilne - Koterla, Michał (My University, 2013)
Moje zainteresowanie aplikacjami na urządzenia mobilne oraz chęć poszerzenia wiedzy na temat aplikacji klient-serwer, skłoniły mnie do stworzenia komunikatora na urządzenia mobilne. W pracy tej przedstawiony został projekt aplikacji serwera i klienta, bazy danych, własny protokół komunikacyjny oraz implementacja aplikacji. Aplikacje zostały napisane w języku programowania Java, ze względu na niezależność od architektury. Powstały kod jest niezależny od systemu operacyjnego oraz procesora, a wykonuje go maszyna wirtualna Javy. Oznacza to, że aplikację można uruchomić na dowolnym urządzeniu, z dowolnym systemem operacyjnym posiadającym wirtualną maszynę Javy. Aplikacja klienta przeznaczona jest na urządzenia mobilne wspierające profil podstawowy Mobile Information Device Profile (JSR-37) oraz profil pozwalający na połączenie z Internetem: Personal Basis Profile (JSR-217). System składa się z dwóch części: aplikacji klienta oraz aplikacji serwera wykorzystującego relacyjną bazę danych MySQL, dla przechowywania wiadomości oraz informacji o użytkownikach. System umożliwia dostarczenie wiadomości, niezależnie od tego czy użytkownik jest dostępny w danym momencie, gdyż wiadomość może zostać wysłana w późniejszym czasie.
A communicator for mobile devices
Keywords: technologie mobilne; protokoły komunikacyjne; komunikatory internetowe; programy komputerowe; oprogramowanie; bazy danych