Analiza porównawcza dochodów jednostek samorządu terytorialnego na przykładzie wybranych gmin powiatu nowosądeckiego - Majkrzak, Grzegorz (My University, 2013)
W pracy został poruszony temat dochodów własnych gmin: wiejskiej Łącko, wiejsko - miejskiej Stary Sącz i miejskiej Grybów. Przeprowadzona została analiza dochodów poszczególnych gmin. Analizę przeprowadzono na podstawie zebranych danych z wykonana budżetów poszczególnych gmin zamieszczonych na stronie Biuletynu Informacji Publicznej. Na podstawie analizy odpowiedziano na postawione w pracy pytania badawcze. Głównym celem badawczym pracy była analiza porównawcza struktury dochodów wybranych gmin oraz ocena, jakim zmianom uległy poszczególne grupy dochodów na przestrzeni 5 lat. Po przeprowadzonej analizie stwierdzono, iż znaczącą rolę odgrywają w tych jednostkach dochody pozyskiwane z zewnętrznych źródeł, co sprawia, iż gminy te mają ograniczoną samodzielność finansową. Struktury procentowe dochodów własnych i z zewnątrz w 2007 roku oraz w 2012 są bardzo podobne, różnice widoczne są jedyne w dotacjach i subwencji ogólnej.

The work aimed at communities’ own income: rural Łącko, rural – urban Stary Sącz and urban Grybów. On each group of municipalities a revenue analysis has been carried out. The analysis was based on data collected from the implementation of the budgets of the various communities found at the Public Information Bulletin. On the basis of that analysis, the answers to questions were found. A comparative analysis of the income structure of chosen communes and an evaluation were a main purpose of research of the work, what changes individual groups of incomes underwent in the course of five years. After conducted analysis they stated that in these individuals raised profits on outside sources were playing the major part what he is buying, that these communes have a restricted financial self-reliance. Percentage structures of the own income and from the outside in 2007 and in 2012 they are very similar, visible differences are only in grants and general subvention.
Comparative analysis of incomes unit local government on the example of communes of the Nowy Sącz district
Keywords: dochód; gmina; budżet gminy; struktura dochodów; dochody własne; subwencja ogólna; income; community; budget of community; structure of revenue; personal revenues; general subvention