Uwarunkowania funkcjonowania małego przedsiębiorstwa na przykładzie Firmy X - Woszczyna, Ewa (My University, 2012)
Zakres pracy obejmuje problematykę małych i średnich przedsiębiorstw w realiach polskich i europejskich, w sposób ogólny charakteryzuje te firmy w kontekście przedsiębiorczości, zasad i uwarunkowań ich funkcjonowania w warunkach wolnego rynku i obowiązującej ustawy gospodarczej. Przedstawia również przypadek konkretnej Firmy X, jako przykład małego przedsiębiorstwa działającego na rynku lokalnym. Celem pracy było ukazanie różnych aspektów przedsiębiorczości odnoszących się do MŚP w świetle literatury przedmiotu oraz przykładu (Firmy X) znajdującego odzwierciedlenie w praktyce życia gospodarczego. Praca składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawiono ogólną charakterystykę przedsiębiorczości, wychodząc od definicji, następnie ujęto istotę przedsiębiorczości, sprecyzowano jej nazwę oraz wskazano kryteria podziału MŚP. Omówiono też rolę MŚP w gospodarce. W rozdziale drugim dokonano przeglądu form prawnych stosowanych w małych i średnich przedsiębiorstwach. Rozdział trzeci skupia się na charakterystyce otoczenia małego i średniego przedsiębiorstwa. Rozdział czwarty to studium przypadku Firmy X, zaliczanej do kategorii MŚP. Prezentacja obejmuje informacje dotyczącą historii i działania firmy. Przedstawiona Firma X i jej działanie na przestrzeni lat jest typowym przykładem działania małego przedsiębiorstwa, łącznie z jego problemami i próbą ich rozwiązywania. Opis wybranego przedsiębiorstwa poprzedzała analiza wskazanych dokumentów oraz rozmowa z jego właścicielką. Podczas pisania pracy korzystano z literatury przedmiotu, z pozycji mających charakter poradników dotyczących prowadzenia małej przedsiębiorczości oraz z czasopism fachowych. Wykorzystano także wybrane fragmenty aktów prawnych dotyczących MŚP w Polsce oraz specjalistyczne strony internetowe, w tym strony instytucji rządowych.
Conditions of operation of a small business for example the company X
Keywords: przedsiębiorczość; małe i średnie przedsiębiorstwa; działalność gospodarcza; prawo; otoczenie przedsiębiorstwa; studium przypadku