Charakterystyka rozwoju gospodarczego małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie gminy Pilzno - Stróżyk, Joanna (My University, 2012)
Celem pracy jest próba ukazania roli jaką pełnią małe i średnie przedsiębiorstwa, nie tylko w gospodarce Polskiej, ale i w gospodarce międzynarodowej. Zamierzeniem, jest nie tylko skupienie się na aspekcie teoretycznym, powyższego zagadnienia, ale także praktycznym, opisując temat na przykładzie wybranej gminy. Małe i średnie przedsiębiorstwa stanowią jedne z najszybciej rozwijających się przedsiębiorstw w gminie Pilzno i nie tylko. W strukturze pracy wyodrębniono trzy podstawowe rozdziały. Rozdział pierwszy prezentuje definicję przedsiębiorczości. W kolejnych podrozdziałach pracy ukazana została klasyfikacja przedsiębiorstw ze szczególnym uwzględnieniem małych i średnich oraz cele, uwarunkowania i bariery przedsiębiorczości. W rozdziale drugim ukazano innowacyjność sektora małych i średnich przedsiębiorstw oraz instrumenty wspierania tych przedsiębiorstw. Kolejne podrozdziały zawierają charakterystykę działalności innowacyjnej oraz dokładny opis poszczególnych usług, mających na celu wspieranie rozwoju przedsiębiorczości wśród małych i średnich przedsiębiorstw. Ostatni rozdział dotyczy kwestii związanych z rozwojem gospodarczym małych i średnich przedsiębiorstw na terenie gminy Pilzno. Wstępem do rozważań jest tutaj charakterystyka gminy Pilzno oraz prezentacja dwóch podmiotów gospodarczych. Podsumowanie pracy stanowi określenie fazy rozwoju owych przedsiębiorstw (małego i średniego) na podstawie obliczonych wskaźników rentowności. Niniejsza praca napisana została w oparciu o dostępną literaturę z zakresu przedsiębiorczości oraz aktów normatywnych powiązanych tematycznie.
Economic development profile of small and medium - sized enterprises. Pilzno municipality case study
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; przedsiębiorczość; rozwój; gmina