Strategia zarządzania bezpieczeństwem przez żandarmerię wojskową - Kołtun, Marek (My University, 2009)
W pracy przedstawiono jeden z aspektów działalności żandarmerii jakim jest bezpieczeństwo. W pierwszym rozdziale omówiona została żandarmeria wojskowa jako jedna ze służb w Polsce, która przyczynia się do bezpieczeństwa narodowego. Przedstawiona została pozycja, zadania jakie na co dzień wykonuje oraz struktura organizacyjna. Drugi rozdział przedstawia zakres sektora jakim jest zarządzanie bezpieczeństwem. Począwszy od misji pokojowych i stabilizacyjnych, przestawiono także zadania ochronne, zapewnienie prawidłowej profilaktyki czyli zapobieganiu przestępstw nie tylko na terenach wojskowych ale i poza nimi. HNS – to program zapewniający pomoc w czasie kryzysu i podczas konfliktów. Bezpieczeństwo publiczne to także zakres jaki wykonywany jest przez żandarmerię, to zadania i obowiązki wynikające z ustawy, zmierzające do zmniejszenia przestępstw w miejscach publicznych, na ulicach, drogach itp. W trzecim rozdziale przedstawiony został kryzys w znaczeniu ekonomicznym, zawiera opis umiejętności podejmowania właściwych decyzji i kroków w sytuacji kryzysowej. Opisane także zostało przeciwdziałanie czyli zapobieganie kryzysowi zwane dalej zarządzaniem antykryzysowym. Rozdział czwarty opisuje jeden z największych żywiołów, który nawiedził Polskę w 1997 roku. Opisany został plan prewencyjny, umiejętność podejmowania decyzji, radzenia sobie w takiej sytuacji, a także opisana została powódź w 1997 roku dzień po dniu.
The strategy of security management by the military police
Keywords: bezpieczeństwo publiczne; wojsko; Polska; bezpieczeństwo narodowe