Uproszczone formy opodatkowania dochodów osób fizycznych w polskim systemie podatkowym - Gołąb Marta (My University, 2003)
Formy uproszczone opodatkowania są elementem składowym polskiego systemu podatkowego, który wymaga jednak zasadniczych reform, aby uczynić z niego nie tylko konstrukcję przyjazną podatnikom, ale również dostosowaną o rozwiązań występujących w systemach podatkowych krajów Unii Europejskiej. Toczące się ostatnio dyskusje na temat kierunków reform systemu opodatkowania dochodów osób fizycznych (w tym uproszczonych) wpływają na zainteresowanie tą formą opodatkowania nie tylko ekip rządzących, ale i szerokich rzesz społeczeństwa. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie istoty uproszczonych form opodatkowania dochodów osób fizycznych funkcjonujących w polskim systemie podatkowym. Praca ta zawiera również ocenę wad i zalet dopuszczalnych form opodatkowania.
Keywords: system podatkowy w Polsce; prawo podatkowe; uproszczone formy opodatkowania; karta podatkowa; ryczałt od przychodów ewidencjonowanych; opodatkowanie osób duchowynych; opodatkowanie osób fizycznych; działalność gospodarcza