Budowa jednolitego, skonsolidowanego środowiska informatycznego na przykładzie Karpackiej Spółki Gazownictwa w Tarnowie - Kozub Paweł (My University, 2007)
W niniejszej pracy autor, na przykładzie Karpackiej Spółki Gazownictwa w Tarnowie prezentuje w jaki sposób sprawne organizacyjnie, jednolite skonsolidowane środowisko informatyczne w istotny sposób organizuje pracę w firmie, zapewnia na odpowiednim poziomie bezpieczeństwo danych biznesowych jak również usprawnia zarządzanie w przedsiębiorstwie. Poprzez zaprezentowanie oraz analizę stanu początkowego (przedwdrożeniowego) środowiska IT w Karpackiej Spółce Gazownictwa w Tarnowie, przedstawia problemy oraz ograniczenia z jakimi wiązało się zarządzanie tak dużym przedsiębiorstwem w przypadku środowiska rozproszonego. Pokazując mankamenty byłego środowiska, wskazuje w jaki sposób Zarząd Spółki decydując się na realizację zaprezentowanej przez Biuro Rozwoju Informatyki koncepcji budowy jednolitego skonsolidowanego środowiska IT w KSG w Tarnowie, nie tylko znacznie usprawnił dotychczasowy sposób zarządzania przedsiębiorstwem ale również przekształcił je w nowoczesną firmę gotową do funkcjonowania na uwolnionym, coraz to bardziej konkurencyjnym rynku. W pracy tej równie pokazano, iż wychodząc naprzeciw zaprezentowanym potrzebom w KSG w Tarnowie, dostosowanie środowiska informatycznego do stawianych wymagań związane jest z dokonaniem głębokich zmian w dotychczasowym modelu funkcjonowania obszaru IT (nakierowanym obecnie na technologie) i wprowadzeniu rozwiązań mogących zaspokoić potrzeby biznesu, ale w sposób maksymalnie bezpieczny. Konieczne do tego jest zastosowanie odpowiednich zmian organizacyjnych w zakresie służb IT polegających na maksymalnym spłaszczeniu sposobu zarządzania i organizacji w tym obszarze.
Design of the uniform, consolidated IT environment based on Karpacka Spółka Gazownictwa in Tarnow
Keywords: informacja i jej wartość dla przedsiębiorstwa; systemy informacyjne; systemy informatyczne; informatyka; sieci komputerowe; kryptografia; bezpieczeństwo usług informatycznych; Active Directory – usługa katalogowa firmy Microsoft; Karpacka Spółka Gazownictwa w Tarnowie; jednolite środowisko informatyczne