Stres w pracy menedżera oraz metody jego zapobiegania w firmie Drogeria Hebe Jeronimo Martins Drogeria i Farmacja Sp. z o.o. - Świerad, Michał (My University, 2013)
Współczesne zarządzanie wymaga od menedżerów szybkiego tempa pracy, przy czym praca ta powinna być efektywna. Presja czasu, rozwiązywanie złożonych problemów oraz podejmowanie decyzji w warunkach niepewności powodują, że praca menedżera jest stresogenna. Ze względu na moje ambicje – tj. chęć zdobycia pracy w zawodzie menedżera - tematyka dotycząca stresu jest merytorycznie i praktycznie przydatna w mojej karierze zawodowej. Prezentowana praca magisterska zawiera analizę źródeł stresu menedżerskiego oraz sposobów radzenia sobie ze stresem. Problem badawczy jest powiązany z celami badań oraz dwiema hipotezami, wskazującymi na możliwą zależność pomiędzy stresem a stażem pracy, doświadczeniem i kompetencjami zawodowymi. Aby zweryfikować hipotezy została skonstruowana ankieta badawcza oraz jako narzędzie badawcze kwestionariusz ankiety składający się z dwóch modułów . Moduł A bada wiedzę menedżerów na temat źródeł stresu w pracy a moduł B dotyczy sposobów radzenia sobie ze stresem. Badanie zostało przeprowadzone w firmie Jeronimo Martins Drogerie i Farmacje Sp. z o.o., konkretnie w Drogeriach Hebe w miesiącu lutym 2013 roku. Zbadano 88 menedżerów wyższego i niższego szczebla. Analiza przeprowadzonych badań wskazuje, że menedżerowie rzadko samodzielnie stosują metody znane w literaturze przedmiotu dotyczące radzenia sobie ze stresem, również firma nieczęsto wyraża chęć pomocy w zakresie przeciwdziałania jego długotrwałym skutkom.

Modern management requires managers to the fast pace of work and the work must be effective. The pressure of time, solve complex problems and make decisions under conditions of uncertainty make the job manager so stressful. Because of my ambitions - that wish to gain work as a manager - topics concerning stress is essentially and practically useful in my future career. Presented thesis analyzes the sources of stress managerial and ways of coping with stress. The research problem is related to the objectives of the study and the two hypotheses, suggesting a possible relationship between stress and length of service, experience and professional competence. To verify the hypothesis of the research questionnaire was developed as a research tool and a questionnaire consisting of two modules. A test module explore knowledge managers about the sources of stress at work and module B relates to methods for coping with stress. The study was done at Jeronimo Martins Cosmetics and Chemists, specifically Chemist Hebe in February 2013. Examined 88 managers and senior. Analysis of the research indicates that managers rarely use by themselves methods known in the literature for dealing with stress, also the company rarely is willing to assist in dealing with its long-term effects.
Stress at work as a manager and methods of its prevention at Drogeria Hebe Jeronimo Martins Drogerie and Farmacja Sp. z o.o.
Keywords: zarządzanie; menedżer; stres; eustres; dystres; homeostaza; metody radzenia sobie ze stresem; ankieta; management; manager; stress; eustress; dystress; homeostasis; methods of coping with stress; survey