Analiza relacji między wynagrodzeniem, rodzajem wykonywanej pracy, a potrzebami i hierarchią wartości pracownika. Na podstawie badań w Powiatowym Urzędzie Pracy w Nowym Sączu - Czop Kinga (My University, 2004)
Problematyka wynagrodzeń jest istotna nie tylko ze względu na funkcjonowanie człowieka w środowisku pracowniczym, lecz przede wszystkim ze względu na możliwość zaspokajania własnych potrzeb nie tylko tych podstawowych, ale także wyższego rzędu. Autorka uznała podjęty temat badawczy za ważny, tym bardziej, że dotyczy on każdego człowieka, ponieważ wynagrodzenie jest wyznacznikiem życia każdej rodziny. Przeprowadzone badania, zawarte w niniejszej pracy, miały na celu określić relację między wynagrodzeniem, rodzajem wykonywanej pracy, a potrzebami i wartościami pracownika. Problemy badawcze pracy sformułowano następująco: 1.Czy istnieje korelacja pomiędzy hierarchią wartości i potrzeb, a rodzajem wykonywanej pracy? 2.Czy wynagrodzenie jest adekwatne w stosunku do obejmowanego stanowiska i kwalifikacji pracowników? 3.Czy dyrekcja dostrzega wkład pracy pracowników? 4.Czy pracownicy podejmują się rozwiązywania zadań wykraczających poza ich obowiązki? Sformułowane problemy badawcze dały podstawę do utworzenia następujących hipotez: 1.Rodzaj wykonywanej pracy zależy od potrzeb i hierarchii wartości pracownika. 2.Wynagrodzenie jest zbyt niskie w stosunku do obejmowanego stanowiska i do kwalifikacji pracownika. 3.Zaangażowanie badanych pracowników nie zawsze jest doceniane przez dyrekcję. 4.Pracownicy mimo wysokich kwalifikacji w małym stopniu wdrażają swoje pomysły. W części badawczej autorka weryfikuje postawione hipotezy na podstawie badań przeprowadzonych w PUP w Nowym Sączu.
Keywords: teoria motywacji; potrzeby; wartościowanie pracy; rozwój zawodowy; kariera zawodowa; wynagrodzenia; system płac; PUP w Nowym Sączu