Program biznesowy - Teatr - Machaj, Mateusz (My University, 2013)
Warto podkreślić, iż w czasach wykorzystywania nowych technologii w działalności instytucji kultury coraz większe znacznie odgrywać będzie środowisko internetowe. Teatr jest rozrywką ambitną, można by stwierdzić, że nadal elitarną. Jednocześnie należy zauważyć, iż pomimo postępu technologicznego, informatyzacja teatrów wydaje się być wciąż zagadnieniem niecodziennym i niszowym. Przy wyborze projektu postanowiono zatem podjęć temat związany właśnie z medium, jakim jest teatr. Nadal brak bowiem funkcjonalnych systemów komputerowych wspomagających sprawne zarządzanie tą instytucją. Pierwszy rozdział pracy koncentruje się na krótkiej charakterystyce najnowszych technologii informatycznych oraz na wyborze tych, których funkcje będą stanowić najbardziej optymalne rozwiązania dla zbudowania aplikacji. Kolejna część dotyczy szczegółowego opisu kolejnych etapów tworzenia oraz implementacji aplikacji usprawniającej pracę teatru. Rozdział trzeci natomiast poświęcony jest budowie aplikacji oraz dokładnemu zobrazowaniu procesu działania stworzonego systemu. W części tej autor porusza temat przeznaczenia aplikacji oraz podaje opis interfejsu użytkownika, jak i opis funkcji stworzonego programu. Należy zaznaczyć, że tworzenie aplikacji usprawniającej pracę teatru była o tyle trudniejsza, iż nie zbudowano dotąd żadnego dobrego wzorca, którym autor mógłby się kierować, przygotowując niniejszą pracę. Podsumowując, cel zaprojektowanej aplikacji desktopowej został osiągnięty. Ponadto poprzez szersze spojrzenie na zagadnienie, można dostrzec ogromną gamę możliwości rozwoju projektu.
Business program - Theatre
Keywords: aplikacje internetowe; programy komputerowe; systemy wspomagania zarządzania; instytucje kulturalne; teatr