Czynniki warunkujące rozwój przedsiębiorstwa zagranicznego na rynku polskim, na przykładzie firmy DRE - Vonau, Artur (My University, 2008)
Bezpośrednim celem pracy było przygotowanie rekomendacji dla kierownictwa zagranicznego przedsiębiorstwa, zainteresowanego rozpoczęciem i rozwojem swojej działalności na polskim rynku bakaliowym, ponieważ autor pracy broni w niej tezy, iż zagraniczne przedsiębiorstwa mają obecnie, pełną szansę na rozpoczęcie i pomyślny rozwój działalności w tej branży w Polsce. W pierwszym rozdziale przedstawiono Polskę jako atrakcyjne miejsce lokalizacji inwestycji zagranicznych, z uwzględnieniem czynników kształtujących atrakcyjność inwestycyjną naszego kraju, a także przeanalizowano napływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych do Polski z punktu widzenia rozmiarów i struktury. Drugi rozdział omawia sytuację na polskim rynku bakaliowym ze szczególnym podkreśleniem ujęcia produktowego, producenckiego oraz dystrybucyjnego . W tym rozdziale pokazano ścieżki rozwoju poszczególnych przedsiębiorstw już na rynku działających, problemy z jakimi przyszło im się zmierzyć na drodze budowania obecnej pozycji konkurencyjnej, a także sukcesy jakie te przedsiębiorstwa osiągnęły. W trzecim rozdziale omówiono istotne czynniki brane pod uwagę w procesie podejmowania decyzji o rozwoju przedsiębiorstwa DRE w Polsce. Rozdział ten wskazuje zależności i pozycję firmy EC na rynkach zagranicznych, istotne czynniki związane z lokalizacją, zasobami pracy, perspektywicznością działalności gospodarczej, a także elementy rynkowe mające wpływ na działalność przedsiębiorstwa. W rozdziale czwartym przygotowano biznes plan jako biznesową podstawę do podjęcia decyzji przez kierownictwo przedsiębiorstwa DRE. Biznes plan został oparty o analizę SWOT.
Factors conditioning development of the foreign company on the polish market presented on an example of DRE
Keywords: inwestycje zagraniczne; Polska; artykuły spożywcze; dystrybucja; analiza SWOT; studium przypadku