Wpływ racjonalizacji zatrudnienia na konkurencyjność przedsiębiorstwa - Rzeźnik, Małgorzata (My University, 2005)
W opracowaniu problematykę racjonalizacji zasobów pracy w kontekście konkurencyjności opisano na podstawie dużego państwowego przedsiębiorstwa jakim jest Grupa Kapitałowa Huta Stalowa Wola S.A. Pierwszy rozdział obejmuje teoretyczne rozważania o czynnikach wpływających na konkurencyjność przedsiębiorstwa. Przedstawiono różne wyznaczniki wpływające na sukces firmy m.in.: potencjał zasobów firmy; uelastycznianie form zatrudnienia; kapitał ludzki, umiejętne kształtowanie racjonalnego stanu i struktury zatrudnienia. Rozdział ten skupiony został wokół problematyki konkurencyjności w aspekcie zasobów ludzkich zatrudnianych w organizacji. Drugi rozdział to rozwinięcie problemu racjonalizacji zatrudnienia. Opisano znaczenia dwóch narzędzi racjonalizacji zasobów pracy jakimi są rekrutacja i derekrutacja personelu. Opisana została tutaj istota i znaczenie tych procesów, jako podstawowych działań w sferze zarządzania zasobami ludzkimi. Trzeci rozdział został poświecony charakterystyce miejsca badań. Szczegółowo opisana została firma, charakter jej działalności oraz branża, w której prosperuje. Kolejno nakreślono sytuację ekonomiczną przedsiębiorstwa oraz zakres i charakter polityki personalnej firmy. Ostatni rozdział to właściwe rozważania na temat racjonalizacji zatrudnienia, jako jednego z wyznaczników możliwości konkurencyjnych przedsiębiorstwa. Opisane zostały tutaj przesłanki polityki racjonalizacji zatrudnienia. Przedstawiano także problematykę pomocy dla zwalnianych, jako skutek przeprowadzonej polityki racjonalizacji. Piąty podrozdział, to próba oceny racjonalizacji zatrudnienia w kontekście konkurencyjności badanego przedsiębiorstwa.
Keywords: kapitał ludzki; zarządzanie zasobami ludzkimi; konkurencyjność przedsiębiorstwa; rekrutacja pracowników; derekrutacja