Zarządzanie płynnością finansową małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie firmy STALMAX - Niemczura, Angelika (My University, 2013)
Celem pracy jest przedstawienie zarządzania płynnością finansową dla oceny kształtowania sytuacji finansowej wybranego przedsiębiorstwa. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy z nich charakteryzuje tematykę zarządzania przedsiębiorstwem. Wyjaśniono pojęcie i cele zarządzania firmą, scharakteryzowano podstawowe strategie zarządzania oraz analizę finansową jako instrument sprawnego zarządzania przedsiębiorstwem. Zaprezentowano podstawowe sprawozdania finansowe, ich budowę oraz przydatność w analizie finansowej. W rozdziale drugim scharakteryzowano płynność finansową przedsiębiorstw. Przedstawiono mierniki płynności tj. wskaźniki płynności, obrotowości i wspomagania finansowego. Rozdział trzeci przedstawia analizę zarządzania płynnością finansową małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie firmy STALMAX. Przedstawiono genezę i rozwój przedsiębiorstwa, strukturę organizacyjną, a także charakterystykę produkcji oraz jej rozmiary. Praca napisana została w oparciu o literaturę z zakresu analizy finansowej oraz zarządzania finansami przedsiębiorstw. Podsumowując, ogólną płynność finansową firmy STALMAX można uznać za dobrą. W firmie STALMAX istnieje zarządzanie należnościami, zobowiązaniami czy też zapasami. Zaprezentowane wskaźniki ekonomiczne w dłuższej perspektywie nie wykazują dużych rozbieżności w analizowanych latach co wskazuje na brak zagrożeń co do możliwości generowania przez firmę STALMAX zysków i wywiązywania się z zaciągniętych zobowiązań. Przedstawione wskaźniki płynności finansowej informują o zdolności do utrzymania ciągłości w regulowaniu zobowiązań. Wskaźniki płynności są ciągle wysokie, a ich spadek wynika częściowo z realizacji celów inwestycyjnych.
The financial liquidity management of small and medium- seized enterprises based on the example of the STALMAX company
Keywords: finanse przedsiębiorstwa; zarządzanie finansami przedsiębiorstwa; płynność finansowa przedsiębiorstwa; wskaźniki płynności finansowej; małe i średnie przedsiębiorstwa; zarządzanie płynnością finansową