Finansowanie przedsiębiorstw przez banki komercyjne; możliwości i zagrożenia - Marchacz, Michał (My University, 2012)
Celem napisania niniejszej pracy była próba oceny szans i zagrożeń wynikających z finansowania działalności gospodarczej ze źródeł zewnętrznych jakimi są banki komercyjne. Dostępność ofert branży finansowej ułatwia stworzenie optymalnej dla każdej z organizacji kombinacji metod finansowania, która wspiera szanse przedsiębiorstwa na osiągnięcie sukcesu gospodarczego, umożliwiając mu rozwój bez narażania go na niepotrzebne ryzyko finansowe. Obszar badań autorskich w pracy magisterskiej obejmuje problematykę związaną z zasadami i sposobem przepływu informacji finansowej między firmą a bankiem, procesem ubiegania się o kredyt i zasady oceny zdolności kredytowej. Analizie, pod kątem kosztów i dostępności, poddano oferowane przez banki i inne instytucje instrumenty finansowe. Szczególną uwagę poświęcono finansowaniu transakcji eksportowych i ryzyku walutowemu. Na przykładach spółek Krosno i Ciech zaprezentowano skutki pochopnych decyzji spekulacyjnych jakie miały miejsce w Polsce w 2008 roku.
Financing Companies by Commercial Banks; Possibilities and Threats
Keywords: kapitał; kredyt; przedsiębiorstwo; opcja walutowa; ryzyko; stopa procentowa; finansowanie przedsiębiorstwa; banki komercyjne