Kształtowanie bezpieczeństwa i higieny pracy jako narzędzie zarządzania przedsiębiorstwem - Pabian, Joanna (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie analizy uwarunkowań kształtowania bezpieczeństwa i higieny pracy w oparciu o przedsiębiorstwo „Agra Haymann Polska Sp. z o.o.” zajmującego się produkcją artykułów dekoracyjnych. Praca składa się z czterech rozdziałów. W procesie doskonalenia zarządzania zachodzą zmiany, które prowadzą do zwiększenia skuteczności wynikającego z poprawy stanu bhp i ogólnego funkcjonowania przedsiębiorstwa. Najważniejsze w doskonaleniu zarządzania bhp są działania, które wzmacniają zaangażowanie pracodawców oraz pracowników w problemy bezpieczeństwa i higieny pracy. Dążą do usprawnienia procesów planowania i biorą udział w określaniu celów. Wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy wpłynęło korzystnie na warunki pracy w omawianym przedsiębiorstwie. W firmie zaistniała wspólna wizja dotycząca bezpieczeństwa.
Shaping occupational health and safety rules as a tool of the enterprise management
Keywords: bezpieczeństwo w pracy; bhp; człowiek w pracy; relacje interpersonalne