Motywy i skutki wrogich przejęć przedsiębiorstw na rynku na przykładzie przejęcia firmy Mannesmann przez firmę Vodafone AirTouch - Wylęgły, Barbara (My University, 2010)
Praca ma na celu przedstawienie istoty, motywów i skutków wrogich przejęć przedsiębiorstw zarówno na tle procesów koncentracji gospodarczych przeprowadzanych w gospodarce polskiej jak również światowej. Opisy teoretyczne wrogich przejęć przedsiębiorstw poparte zostały szczegółową analizą wrogiego przejęcia koncernu Mannesmann przez Vodafone AirTouch. W pracy poprzez tę analizę, zarówno teoretyczną jak i empiryczną, starano się uzyskać odpowiedź na następujące pytania badawcze: - jakie przesłanki skłaniają przedsiębiorstwa do dokonania wrogich przejęć?, - jakie bariery związane są z wrogim przejęciem po stronie przedsiębiorstwa przejmującego? , - jakie konsekwencje wiążą się ze sfinalizowaniem wrogiego przejęcia zarówno po stronie firmy przejmowanej jak i przejmującej? Praca składa się z czterech rozdziałów, z których dwa pierwsze to część teoretyczna, mająca wprowadzić w zjawisko koncentracji gospodarczych i wrogich przejęć przedsiębiorstw, natomiast dwa ostatnie rozdziały to studium przypadku na temat przejęcia koncernu Mannesmann przez Vodafone AirTouch. Analiza opierała się na źródłach wtórnych. Wykorzystane zostały tutaj publikacje, jak również akta sprawy sądowej, wydane przez Komisję Europejską.
Causes and outcomes of hostile takeovers based on acquisition of Mannesmann by Vodafone AirTouch
Keywords: koncentracja gospodarcza; fuzje; przejęcie przedsiębiorstwa; joint ventures; wrogie przejęcie