Wpływ finansowej i pozafinansowej motywacji na podniesienie zaangażowania w pracę na przykładzie pracowników Sądu Rejonowego w Gorlicach - Duma, Jadwiga (My University, 2010)
Celem pracy jest zbadanie, które motywatory – finansowe czy pozafinansowe mają większe znaczenie dla pracowników Sądu Rejonowego w Gorlicach, a tym samym wpływają na podniesienie zaangażowania w pracę. Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. Składa się z 5 rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawiono ogólnie proces zarządzania organizacją jak również scharakteryzowano funkcje zarządzania. Drugi rozdział zawiera charakterystykę osobowości pracownika. Rozwinięto szerzej zagadnienie dotyczące gotowości pracownika do podjęcia działań na rzecz organizacji czyli zaangażowanie. Rozdział trzeci poświęcony jest procesowi motywacji. Czwarty rozdziała zawiera charakterystykę systemu motywowania pracowników w organizacjach, finansowe i pozafinansowe sposoby motywowania. Dopełnieniem teoretycznej części pracy jest część badawcza. Postawiono 2 problemy badawcze: 1. Czy istnieje związek między zaangażowaniem pracowników Sadu Rejonowego w Gorlicach, a stosowanymi motywatorami finansowymi? 2. Czy istnieje związek między stosowanymi motywatorami pozafinansowymi a zaangażowaniem pracowników Sądu Rejonowego w Gorlicach? Jako narzędzie badań wykorzystano kwestionariusz ankiety. Wnioski wyciągnięte z analizy wyników ankiety dają nam obraz tego, że na podniesienie zaangażowania w pracę pracowników Sądu Rejonowego w Gorlicach mają wpływ bardziej motywatory pozafinansowe aniżeli finansowe.
The impact of financial and non-financial motivation to increase engagement in the work on the example of employees of the District Court in Gorlice
Keywords: zarządzanie organizacją; motywowanie pracowników; motywacje pozapłacowe; motywacje płacowe; motywacja do pracy; osobowość pracownika