Znaczenie dotacji unijnych w działalności jednostek samorządu terytorialnego na przykładzie Gminy Laskowa - Mazanek, Magdalena (My University, 2014)
W niniejszej pracy przedstawiono próbę ukazania znaczenia środków unijnych dla Gminy Laskowa. W trakcie dzisiejszej recesji zainteresowanie taką formą finansowania ma zasadnicze znaczenie dla gmin, ponieważ fundusze z Unii Europejskiej są dla jednostek samorządu terytorialnego dodatkowym źródłem finansowania zadań, zwłaszcza inwestycyjnych. Środki unijne w dochodach gmin są miarą aktywności władz w pozyskiwaniu zewnętrznego finansowania. Udział środków unijnych w dochodach Gminy Laskowa w latach 2009-2013 nieznacznie wzrósł. Większa część środków z UE gmina przeznaczyła na realizację projektów infrastrukturalnych. Zastosowano metodę pośrednią wykorzystując materiały źródłowe z Urzędu Gminy Laskowa.

In this paper, the attempt to show the importance of the EU funds for the Commune Laskowa. During today's recession, interest in this form of financing is crucial for municipalities, as funds from the European Union are government entities an additional source of funding for jobs, especially investment. The EU measures income communities are a measure of the activity of the authorities in obtaining external funding. The share of EU funds in the Municipal Laskowa income in 2009-2013 increased slightly. The greater part of the EU funds allocated for the implementation of the community infrastructure projects. Used an indirect method using source materials from the Municipal Office Laskowa.
The importance of grant union business local municipality for example Laskowa
Keywords: dochody gmin; Gmina Laskowa; Unia Europejska; municipal revenues; the municipality of Laskowa; grants; European Union; samorząd terytorialny; dotacje; local government