Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika - Rolka Aleksandra (My University, 2006)
Prawo pracy jest niezmiernie szeroką gałęzią prawa. Reguluje ono zarówno stosunek między pracodawcą a pracownikiem, jak również organizacjami pracowników. Pozwala ono wyznaczyć minimalny poziom ochrony pracownika nie tylko metodą cywilnoprawną, ale także w dużym zakresie norm semi-imperatywnych. Prawo pracy określa między innymi jego źródła, stosunek pracy i jego podmioty, wynagrodzenia, obowiązki zakładu pracy i pracownika jak również czas pracy, urlopy pracownicze, rozwiązanie umów o pracę, ochronę pracy kobiet, zatrudnień młodocianych a także rozpatrywanie sporów o roszczenia pracowników ze stosunku pracy. Dzięki unormowaniom i zasadom ustrojowym prawo pracy pozwala ugruntować niezbędne poczucie praworządności i świadomość, iż rzetelna praca oraz aktywne uczestnictwo w życiu i działaniu zakładu są pod ochroną. Celem pracy jest prezentacja praw i obowiązków pracodawcy i pracownika oraz ich analiza oparta na zaktualizowanych przepisach kodeksu pracy, związanych z przystąpieniem do Unii Europejskiej z dniem 1 maja 2004. Opisano podmioty stosunku pracy, jego rodzaje i przepisy ogólne. Przedstawiono zagadnienie wynagrodzenia za pracę i jego ochronę, a także systemy i zasady związane z wynagrodzeniem za daną pracę. Omówiono kwestię urlopów wypoczynkowych i bezpłatnych oraz opisano obowiązki pracownika i pracodawcy, przedstawiono również zakaz konkurencji, regulamin pracy oraz nagrody i wyróżnienia za pracę.
Rights and obligations of an employer and an employee
Keywords: prawo pracy; stosunek pracy; umowa o pracę; wynagradzanie; urlop; obowiązki pracodawcy; obowiązki pracownika