Zarządzanie systemem kontroli zarządczej w Domu Pomocy Społecznej w Karwodrzy - Kosiór, Paweł (My University, 2013)
Kontrola jest niezbędnym elementem procesu kierowania każdym zorganizowanym działaniem ludzkim bez względu na dziedzinę, szczebel i rozmiar na jakim jest realizowane to działanie. Celem pracy jest przedstawienie i ocena systemu kontroli zarządczej w Domu Pomocy Społecznej w Karwodrzy oraz odpowiedź czy kierownictwo Domu prawidłowo zarządza kontrolą zarządczą. W pierwszym rozdziale przedstawiono pojęcie, istotę, funkcje i typy kontroli. Ponadto, omówiono składniki systemu kontroli zarządczej oraz zarządzanie systemem kontroli zarządczej. W drugim rozdziale przestawiono historię, działalność oraz strukturę Domu Pomocy Społecznej w Karwodrzy. W trzecim rozdziale przeprowadzono badanie systemu kontroli zarządczej Domu Pomocy Społecznej w Karwodrzy, oceniono funkcjonowanie kontroli zarządczej oraz przedstawiono ewentualne kierunki doskonalenia tego systemu. Rozdział ten napisano na podstawie informacji i materiałów udostępnionych przez pracowników Domu. Materiały wykorzystane do napisania pracy to podręczniki i czasopisma dotyczące administracji publicznej, raporty oraz sprawozdania dotyczące kontroli zarządczej oraz podstawowe akty prawne dotyczące sektora administracji publicznej. Poza tym materiały zaczerpniętych z Internetu. System kontroli zarządczej Domu Pomocy Społecznej w Karwodrzy jest prawidłowo określony i zarządzany. Pozytywnie ocenia się zorganizowanie oraz przeprowadzania kontroli zarządczej w Domu Pomocy Społecznej w Karwodrzy.
Internal control system management in the Nursing Home in Karwodrzy
Keywords: zarządzanie; kontrola; kontrolne funkcje zarządzania; pomoc społeczna