Formy opodatkowania małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie przedsiębiorstwa "XYZ" - Olszowski, Marcin (My University, 2013)
Pierwszym celem pracy magisterskiej jest scharakteryzowanie sektora małych i średnich przedsiębiorstw (w skrócie MSP), roli jaką pełni on w gospodarce, a także przedstawienie jego stanu oraz barier, które hamują jego rozwój. Drugim celem jest przedstawienie uproszczonych form opodatkowania oraz ich analiza na przykładzie firmy „XYZ”. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym znajduje się omówienie sektora małych i średnich przedsiębiorstw, począwszy od zdefiniowania przedsiębiorczości oraz sektora MSP, poprzez opisanie funkcji jakie spełniają małe przedsiębiorstwa w gospodarce, kończąc na prezentacji danych dotyczących stanu małych i średnich przedsiębiorstw oraz problemów z jakimi się borykają. Rozdział drugi charakteryzuje formy opodatkowania dostępne dla przedsiębiorców prowadzących własną działalność gospodarczą. Omówione w nim zostały zryczałtowane formy opodatkowania, do których zalicza się: karta podatkowa i ryczałt od przychodów ewidencjonowanych oraz formy opodatkowania na zasadach ogólnych czyli skala podatkowa i podatek liniowy. Dwa pierwsze rozdziały zostały napisane w oparciu o literaturę przedmiotu. Rozdział trzeci zawiera analizę dostępnych form opodatkowania dla badanego przedsiębiorstwa. W pierwszej części scharakteryzowano firmę „XYZ”. Omówiona została historia firmy, zakres jej działalności, misja, klienci oraz jej konkurencja. Część druga zawiera analizę porównawczą podatku dochodowego liczonego według stawki liniowej oraz skali podatkowej. Ta część pracy została napisana w oparciu o informacje otrzymane od właściciela firmy. Badane w niniejszej pracy przedsiębiorstwo od początku swojej działalności było opodatkowane w formie liniowej – 19 procentowej. Na podstawie przedstawionej analizy można stwierdzić, że była to słuszna decyzja. Z trzech badanych lat jasno wynika, że opłacanie podatku na zasadach liniowych przyczyniło się do jego zmniejszenia, a tym samym uchroniło firmę przed niepotrzebnymi kosztami.
Forms of business activity taxation: the case of "XYZ" firm
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; opodatkowanie; podatek dochodowy; karta podatkowa; ryczałt; analiza porównawcza