Zarządzanie jakością wg normy ISO 9001:2008 na przykładzie firmy FHU "BUD-MAX" - Kozielec, Danuta (My University, 2012)
Współczesny rynek jest bardzo konkurencyjny, przedsiębiorstwo aby się na nim utrzymać i rozwijać zmuszone jest do dbania o swoją pozycję na rynku i najlepszą jakość. Organizacje, bez względu na swoją wielkość, muszą szukać sposobów tworzenia nowych dziedzin działalności, zachowując dotychczas istniejące oraz czynić je bardziej wydajnymi i efektywnymi. Aby się wyróżnić na rynku wiele firm podejmuje działania mające na celu wdrażanie systemów zarządzania jakością. Taka forma poprawy i udoskonalenia jakości działania firmy jest coraz bardziej popularną i skuteczną metodą osiągania tych celów. Zarządy przedsiębiorstw dochodzą do wniosku, że systemy jakości nie tylko polepszają ogólną rentowność, ale znacznie umacniają ich pozycję na rynku i zwiększają zaufanie klientów. Wdrożenie systemu ISO 9001:2008 w firmie FHU „BUD-MAX” przyniosło znaczne i długoterminowe korzyści dla przedsiębiorstwa i jego klientów.

Modern market is really competitive. Therefore if an enterprise is willing to keep in operation and develop itself, it is constrained to look after its market position and the best quality of its products. That is the reason why organizations, regardless of their size, have to seek for newer ways of creating new areas of activities, keeping already existing ones and trying to make them more productive and effective. In order to excel on the market many companies take action aimed at inculcating quality management system. This form of improving and boosting quality of company‘s operation is becoming a popular and an effective way of gaining previously mentioned aims. Executive boards run to a conclusion that quality systems not only improve general profitability and significantly fortify their positions on the market but also enhance customers‘ trust. Implementation of ISO 9001:2008 system in FHU ,,BUD-MAX” brought a significant and long-term benefits for the company itself and for its customers.
Quality management according to ISO 9001:2008 based on FHU "BUD-MAX"
Keywords: jakość; zarządzanie jakością; systemy jakości; normy ISO 9001:2008; audyt; procedura certyfikacyjna; quality; quality management; quality system; norm ISO 9001:2008; audit; certification procedure