Zastosowanie analizy technicznej i fundamentalnej przez początkujących graczy w inwestycjach na rynku kapitałowym - Patek, Igor (My University, 2008)
W obecnej sytuacji gospodarczej w Polsce, nie można osiągnąć stopy zwrotu wyższej niż 5%-6% rocznie nie ponosząc znacznego ryzyka, jednakże korzystając z trwającej na rynku akcji hossy, można ową stopę zwrotu maksymalizować, ograniczając jednocześnie ryzyko do minimum. Aby tego dokonać, należy starannie wybrać koszyk spółek, w które inwestor będzie inwestował, a następnie monitorować ich sytuację fundamentalną lub techniczną. Celem mojej pracy jest zaprezentowanie dwóch odmiennych metod analizy oraz wybór bardziej efektywnej z punktu widzenia początkującego inwestora. Hipotezy badawcze: 1. Założenia analizy technicznej są łatwiejsze do zrozumienia niż założenia analizy fundamentalnej. 2. Poziom zaangażowania inwestora w dokonywanie analizy technicznej jest mniejszy od poziomu zaangażowania w dokonywanie analizy fundamentalnej. 3. Zastosowanie analizy technicznej przez początkującego inwestora giełdowego będzie bardziej efektywne aniżeli zastosowanie analizy fundamentalnej.
The use of technical and fundamental analysis by beginning investors on the capital market
Keywords: analiza finansowa; analiza techniczna; analiza fundamentalna; inwestycje finansowe; giełda papierów wartościowych; rynek kapitałowy