Pozyskiwanie środków finansowych z Unii Europejskiej na przykładzie działalności Powiatowego Urzędu Pracy w Nowym Sączu - Kościsz Czesław (My University, 2005)
Dzięki przystąpieniu do Unii Europejskiej polska gospodarka została włączona do Jednolitego Rynku Unii Europejskiej, co wzmocni w przyszłości procesy restrukturyzacji oraz racjonalizacji wykorzystania zasobów. Przemianom strukturalnym gospodarki muszą towarzyszyć zmiany struktury zatrudnienia, a zmiany te nie są obojętne dla sytuacji na rynku pracy. Silne natężenie przemian strukturalnych może prowadzić do wzrostu napięć na rynku pracy i wzrostu bezrobocia. Praca ma na celu prezentację procedur pozyskiwania środków unijnych na wspierania działań nakierowanych na walkę z problemem bezrobocia. Przedstawiono historię drogi Polski do Unii Europejskiej oraz wyszczególniono potencjalne korzyści i koszty członkostwa. Przedstawiono znaczenie programów przedakcesyjnych: PHARE, SAPARD i ISPA oraz zależności między rynkiem pracy, a integracją Polski z Unią Europejską. Scharakteryzowano zadania, cele i funkcje Europejskiego Funduszu Społecznego oraz przedstawiono Priorytety i Działania Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich. Opisano funkcjonowanie i zadania Powiatowego Urzędu Pracy jako instytucji rynku pracy, jego strukturę organizacyjną oraz scharakteryzowano usługi rynku pracy wraz z instrumentami rynku pracy, które wspomagają usługi w aktywizowaniu osób bezrobotnych. Przedstawiono główne założenia projektów, sposób ich monitorowania, rozliczania oraz dokonano oceny realizacji projektów w zakresie pomocy osobom bezrobotnym.
Keywords: integracja Polski z Unią Europejską; zatrudnienie; bezrobocie; przemiany strukturalne; środki pomocowe UE; EFS; PHARE; SAPARD; ISPA; Powiatowy Urząd Pracy