Polityka wizowa Stanów Zjednoczonych ze szczególnym uwzględnieniem obywateli polskich - Gruszczyńska, Edyta (My University, 2013)
Celem pracy jest ukazanie polityki wizowej USA ze szczególnym uwzględnieniem obywateli Polski oraz tego jak polityka ta zmieniała się w poszczególnych latach. Dalsza część pracy ukazuje jakie formalności muszą spełnić Polacy chcący wyemigrować do Stanów Zjednoczonych, oraz jaki rodzaj wizy powinni wybrać. Niniejsza praca składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy poświęcony jest historycznym zmianom Ameryki, tym jak kształtowało się społeczeństwo amerykańskie. W rozdziale drugim szeroko został podjęty temat struktury rasowej i etnicznej w Stanach Zjednoczonych. Przybliżone zostają: zmiany demograficzne, kolejne fazy wielkich emigracji, a także pierwsze próby jej ograniczania. W tym rozdziale opisane jest także jak kształtował się obecny system imigracyjny. Rozdział trzeci to dokładne przyjrzenie się tematyce wprowadzenia obowiązku wizowego. Opisano zmiany jakie w poszczególnych latach następowały w prawie imigracyjnym i jakie niosło to konsekwencje. Rozdział ten zostały również poświęcony opisaniu rodzajów wiz, ich krótkiej charakterystyce oraz procedurom jakie musi spełnić osoba ubiegająca się o wizę. W dalszej części zaprezentowany został program wizowy, kiedy został wprowadzony, w jakim celu oraz jakie są kryteria przynależności do tego programu. Ostatni rozdział został poświęcony polityce wizowej Stanów Zjednoczonych odnośnie obywateli polskich. Przedstawia historię polskiej emigracji do USA. Rozdział ten to także próba opisania programu ruchu bezwizowego, to jakie kryteria musi spełnić kraj, aby w nim uczestniczyć oraz debata publiczna w USA, dotycząca zakwalifikowania Polski do tego programu.
US visa policy with emphasis on citizens of Poland
Keywords: Stany Zjednoczone Ameryki; społeczeństwo; polityka wizowa; emigracja