Zagrożenia wypadkowe i sposoby ich ograniczania w procesie montażu instalacji sanitarnych na przykładzie Firmy Hydraulicznej "KOCIK" - Pasławska, Katarzyna (My University, 2011)
Niniejsza praca jest poświęcona zagadnieniom związanym z problematyką wypadków przy pracy w procesie montażu instalacji sanitarnych na przykładzie Firmy KOCIK, a w szczególności ze sposobami ograniczającymi zagrożenia wypadkowe i krokami jakie powinny być podjęte w sytuacji zaistnienia zdarzenia mającego znamiona wypadku przy pracy. Zaprezentowano jak powinno przebiegać prawidłowo przeprowadzone postępowanie mające na celu ustalenie przyczyn i okoliczności wypadku przy pracy oraz przedstawiono analizę wypadkowości w Firmie Hydraulicznej KOCIK. Celem pracy jest usystematyzowanie wiedzy na temat pojęcia wypadku przy pracy w procesie montażu instalacji sanitarnych, obowiązków pracodawcy i pracownika w sytuacji zaistnienia wypadku przy pracy i związanego z nim postępowania powypadkowego. W pracy podjęto próbę przedstawienia na czym polega praca montera instalacji sanitarnych oraz na jakie zagrożenia jest narażony wykonując swoją pracę. Starano się również odpowiedzieć na pytanie czy sposoby ograniczania wypadków przy pracy w Firmie Hydraulicznej KOCIK są skuteczne w organizowaniu bezpiecznych warunków pracy. Podsumowując kwestię ograniczania wypadków przy pracy należy szczególną uwagę zwrócić na specyfikę danego zakładu pracy oraz występujących zagrożeń. Dlatego też uważam, że chcąc uzyskać jak najlepsze wyniki z wprowadzanej metody zapobiegania wypadkom przy pracy, należy wcześniej dokładnie zapoznać się z jej specyfiką działania. Dzięki temu uzyskamy odpowiedź na pytanie czy zastosowanie właśnie takiego rozwiązania w odniesieniu do specyfiki danego zakładu będzie możliwe.
Accident risk and ways of reducing it in the process of sanitary facilities installation as exemplified by Firma Hydrauliczna "KOCIK"
Keywords: budownictwo; wypadki przy pracy; BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy); ryzyko zawodowe