Znaczenie biznes planu przy zakładaniu i prowadzeniu mikro-przedsiębiorstwa na przykładzie firmy „Liliana” - Podgórna, Katarzyna (My University, 2014)
Niniejsza praca magisterska obejmuje zagadnienia dotyczące budowy biznes plan. Celem głównym było przedstawienie znaczenia i praktycznych wskazówek dotyczących biznes planu przy zakładaniu i prowadzeniu mikroprzedsiębiorstwa, natomiast część badawcza dotyczyła stworzenia biznes planu na przykładzie firmy Liliana. W związku z tym praca została podzielona na cztery rozdziały, z czego pierwsze trzy rozdziały zawierają teorię obejmującą m.in. definicję i istotę oraz strukturę biznes planu, działania wstępne jakie powinniśmy dokonać w celu rozpoczęcia działalności, natomiast czwarty oparty jest na przykładzie biznes planu małego nowozakładanego przedsiębiorstwa Liliana, który został napisany na potrzeby otrzymania dotacji na rozwój działalności. Biznes plan na przykładzie przedsiębiorstwa Liliana został przedstawiony jako spójny projekt, a analiza finansowa przedsiębiorstwa ujęta w dokumencie ukazuje, iż dana działalność jest dochodowa i istnieje możliwość dalszego rozwoju, natomiast dotacja zostanie wykorzystana w całości na działania związane z rozpoczęciem działalność. Dzięki rzetelnym informacjom zawartym w biznes planie istnieje duże prawdopodobieństwo otrzymania dotacji.

This thesis covers issues concerning the writing of a business plan. The main objective was to show the importance of a business plan, give practical guidance on writing one when establishing and running a micro-enterprise, and present research work related to the writing of a business plan for the Liliana company. Therefore, the thesis has been divided into four chapters, of which the first three provide a theoretical part covering respectively the definition, the essence and the structure of a business plan, and the introductory steps that should be undertaken in order to start a business. In contrast, the fourth chapter analyses a business plan for a small newly-founded company named Liliana, which was written for the purpose of obtaining a grant for business development. The business plan for the Liliana company was presented as a coherent project and the financial analysis of the company included in it shows that the business activity is profitable and there is a possibility of further development, and that the grant will be used entirely for activities related to business development. Thanks to the reliable information in the business plan there is a high probability of receiving the grant.
The importance of a business plan in establishing and running a micro-enterprise illustrated with an example of the Liliana company
Keywords: planowanie; plan; biznes; przedsiębiorstwo; strategia marketing; business plan; planning; plan; enterprise; company; strategy; marketing; finanse; finance; biznes plan