Próba opisania istniejących modeli szacowania kosztu kapitału własnego - Pakuła, Artur (My University, 2008)
Celem pracy jest poruszenie tematyki wyceny kosztu kapitału własnego przedsiębiorstw oraz próba usystematyzowania istniejących modeli. Pracę rozpoczęto od opisania klasycznych modeli wyceny kosztu kapitału. Są to modele, zarówno najstarsze, jak i najczęściej opisywane w literaturze. Następnie skupiono się na opisie różnych modeli opierających się na modelach klasycznych, a głównie na Capital Asset Pricing Model. W przedostatnim rozdziale pracy przedstawiono modele zupełnie niepowiązane z modelami klasycznymi. W tej grupie występują modele matematyczne, scoringowe oraz ratingowe. Ostatni rozdział poświęcono części praktycznej pracy, w którym wykorzystując opisane modele obliczono koszt kapitału własnego dla Firmy Oponiarskiej Dębica S.A.. Niniejsza praca nie wyczerpuje tematyki wyceny kosztu kapitału własnego. Istnieje z pewnością o wiele więcej modeli akademickich, jak również modeli wypracowanych przez firmy inwestycyjne. Niestety w wielu przypadkach nie są to modele w pełni opisane, lub są bardzo pilnie strzeżone i traktowane jako cenne aktywa.
Description of existing cost of equity estimation models
Keywords: koszt kapitału; kapitał przedsiębiorstwa; kapitał własny; modele wyceny