Ocena wdrożenia standardów jakości serii ISO 9001 oraz ISO 14001 na przykładzie przedsiębiorstwa Barosz-Gwimet Sp. z o.o - Osiecki Mirosław (My University, 2014)
Obecnie wyzwaniem dla sfer gospodarczych, dla wszystkich przedsiębiorstw niezależnie od profilu prowadzonej działalności, staje się program kompleksowego zarządzania jakością(TQM), którego podstawowym fundamentem są międzynarodowe normy ISO serii 9000. Przez przedsiębiorstwa na całym świecie przetacza się fala ideologii zarządzania przez jakość, a normy ISO serii 9000 stały się niemal magicznym znakiem związków ze światowymi standardami. Dążenie do wdrożenia systemu zarządzania przez jakość stało się zasadą powszechnie stosowaną przez firmy na całym świecie, gdyż może im to zapewnić przyszłość. ISO 9000 jest jednym ze znaczących programów jakości wkraczającym na międzynarodową scenę biznesu. Koncentrują się na trzech podstawowych aspektach: wdrożeniu sterowania jakością, odpowiedniego udokumentowania procesów zachodzących w organizacji oraz zapewnieniu, że nacisk na właściwą jakość stosowany jest przez każdego w organizacji. Chociaż normy ISO 9000 kładą nacisk na kluczowe elementy biznesu, to jednak podstawowa ich filozofia dotyczy poprawy funkcjonowania organizacji poprzez usprawnienie procesów zarządzania firmą. Jest środkiem, który umożliwia przedsiębiorstwom udowodnienie, że robią to, co deklarują– a deklarują to, co im „dyktuje” klient. To właśnie zrozumienie wymagań klientów jest kluczem do jakości. Można powiedzieć, że ISO stało się wspólnym zrozumieniem wspólnego celu – powszechnej jakości, a wejście na drogę ISO stwarza warunki do podjęcia szeroko zakrojonych działań projakościowych, które po pełnym rozwinięciu i zintegrowaniu dadzą mierzalne efekty, niejednokrotnie przekraczające oczekiwania. Celem niniejszej pracy magisterskiej jest ocena efektów wdrożenia norm serii ISO 9001 i 14001 w przedsiębiorstwie „BAROSZ-GWIMET” Sp. z o.o. w dwa lata po wdrożeniu programu Zintegrowanego Zarządzania Jakością i Środowiskiem.
Evaluation of integrating ISO 9001 and ISO 14001 quality standards based on the example of Barosz-Gwimet Ltd
Keywords: przedsiębiorstwo produkcyjne; jakość w przedsiębiorstwie; pomiar jakości; systemy jakości; zarządzanie jakością; filozofia TQM; normalizacja międzynarodowa; normy ISO serii 9000; normy dotyczące ochrony środowiska – ISO 14000; firma „BAROSZ-GWIMET” S p. z o.o.; polityka jakości firmy