Finansowanie transakcji leasingowych na przykładzie Centrum Kapitałowego S.A. - Furman Aneta (My University, 2003)
Celem pracy jest przedstawienie idei finansowania transakcji leasingowych na przykładzie Centrum Kapitałowego S.A. Przedstawiono genezę, definicję i przedmiot leasingu. Określono korzyści z punktu widzenia finansującego jak i korzystającego. Opisano podstawową konstrukcję i charakter prawny umowy leasingu oraz wskazano rodzaje leasingu i warunki stosowania leasingu w obrocie krajowym. Zaprezentowano leasing operacyjny, a właściwie leasingowi jako dominujący w polskich przedsiębiorstwach leasingowych i odmienny od leasingu operacyjnego stosowanego na świecie. Przedstawiono charakterystykę Centrum Kapitałowego S.A, warunki udzielania i korzystania z leasingu, opis finansowania transakcji leasingowej oraz poddano analizie umowy leasingowe zawierane przez badane przedsiębiorstwo.
Keywords: leasing; transakcje leasingowe; umowa leasingu; leasing operacyjny; finansowanie transakcji leasingowych; przedmiot leasingu; przedsiębiorstwo leasingowe