Wpływ zmian w sposobie ewidencji kosztów na wysokość zobowiązań podatkowych w przedsiębiorstwie Zakład Usług Elektrycznych - Konieczna, Ewa (My University, 2014)
The thesis consists of a theoretical and practical part, in the practical one it presents description of small and medium-sized enterprises, forms of business running and allowed by the Polish legislation forms of simplified recording for income tax purposes, which can be used by small and medium-sized enterprises. One of the chapters in the theoretical part is devoted to the problem of costs in business and ways of recording them, and also changes in the individual income tax act relating to ways of costs recording introduced by amending the act and having been in force since 01.01.2013. The main source of information was still binding tax acts, branch websites and current literature on the subject not readily available. The practical part presents income tax settlement for 2012 for the enterprise deriving income from electric service business. Analysis has been done of the financial data made available to us by the firm. On their grounds the amount of tax obligation has been calculated with the costs recording method binding till 31.12.2012, and the method of costs adjusting with application of amendments to the act. My work was aimed at analyzing the influence of the changes in costs recording procedures on amount of tax obligations on the grounds of performed calculations.

Praca składa się z części praktycznej i teoretycznej, w części praktycznej przedstawia charakterystykę małych i średnich przedsiębiorstw, formy zawierania działalności oraz dopuszczone przez polskie ustawodawstwo formy uproszczonych ewidencji dla celów podatku dochodowego, które mogą być stosowane przez małe i średnie przedsiębiorstwa. Jeden z rozdziałów części teoretycznej poświęcony jest tematyce kosztów w działalności gospodarczej i sposobie ich ewidencji, a także opisuje zmiany w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych dotyczące sposobu ewidencjonowania kosztów wprowadzone nowelizacją ustawy i obowiązujące od 01.01.2013 roku. Głównym źródłem informacji były aktualnie obowiązujące ustawy podatkowe, branżowe strony internetowe, oraz aktualna literatura trudno dostępna w tym temacie. Część praktyczna pracy przedstawia rozliczenie podatku dochodowego za rok 2012, dla przedsiębiorstwa uzyskującego dochody z działalności w zakresie świadczenia usług elektrycznych. Analizie zostały poddane dane finansowe udostępnione przez firmę. Na ich, postawie dokonano wyliczenia zobowiązania podatkowego według metody ewidencji kosztów obowiązującej do 31.12.2012 roku oraz metodą korygowania kosztów z zastosowaniem wprowadzonych zmian w ustawie. Celem pracy była analiza tego, jaki wpływ na wysokość zobowiązania podatkowego mają wprowadzone zmiany w sposobie ewidencji kosztów na podstawie przeprowadzonych wyliczeń.
Influence of changes in cost recording procedures on amount of tax obligations in electric service enterprise
Keywords: formy prowadzenia działalności; formy opodatkowania; metody ewidencji kosztów; forms of business running; forms of taxation; costs recording methods; małe i średnie przedsiębiorstwa; small and medium-sized enterprises