Ocena korzyści ekonomicznych inwestowania w bezpieczeństwo i higienę pracy w przedsiębiorstwie - Rzepska, Iwona (My University, 2011)
Praca ma na celu ukazanie jaki wpływ na przedsiębiorstwo mają złe warunki pracy. Praca obejmuje trzy rozdziały. W pierwszym rozdziale została przestawiona ogólna problematyka bezpieczeństwa i higieny pracy w przedsiębiorstwie w tym pojęcia i założenia systemu BHP, na czym opiera się prawidłowe funkcjonowanie tegoż systemu. W celu skutecznego utrzymania systemu BHP został przedstawiony cykl Deminga, jego schemat i opis poszczególnych działań, obowiązki pracodawcy oraz pracowników w tej dziedzinie i regulacje prawne odnoszące się do tych zagadnień, między innymi Dyrektywa 89/391/EWG, która kładzie nacisk na doskonalenie rozwiązań, dzięki którym można osiągnąć cel, jakim jest ochrona bezpieczeństwa pracowników, czy też norma serii PN-N-1800, w której znajduje się model zarządzania BHP, jak i wykaz aktów prawnych. Przedstawione zostały również organy kontrolne, mające pieczę nad stanem bezpieczeństwa i higieny pracy oraz zakres ich działań. W drugim rozdziale pracy ukazano zagadnienie kształtowania kosztów warunków pracy tzn. aspekty makro i mikroekonomiczne, w dalszej części została ukazana analiza kosztów i korzyści BHP, koszty wynikające ze stanu BHP i koszty prewencji. Ostatni, trzeci rozdział niniejszej pracy, zawiera charakterystykę firmy Stal-Kon, na której dokonano empirycznej analizy korzyści utrzymania odpowiedniego poziomu BHP, na przykładzie wypadków, które miały tam miejsce, a następnie ukazaniu czynników BHP, które mają wpływ na wyniki ekonomiczne w tym przedsiębiorstwie.
The assessment of economic benefits of investing in occupational safety and heatly in an enterprise
Keywords: BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy); warunki pracy; środowisko pracy; koszty