Wartościowanie stanowisk robotniczych metodą Umewap Na przykładzie Przedsiębiorstwa Produkcyjno- Handlowo - Usługowego CENTRUM Sp. z o.o - Zając Ludmiła (My University, 2008)
Niniejsza praca ma na celu przeprowadzenie wartościowania pracy stanowisk robotniczych w Przedsiębiorstwie Produkcyjno Handlowo Usługowym „CENTRUM” Sp. z o.o. Celem pracy jest analiza metod wartościowania pracy charakterystycznych dla stanowisk robotniczych, a następnie aplikacja wybranej metody w Przedsiębiorstwie Produkcyjno Handlowo Usługowym „CENTRUM” Sp. z o.o. W rozdziale pierwszym przedstawione zostało pojęcie i definicje przytaczane w literaturze wartościowania pracy oraz jego i istota. Przedstawiony został rys historyczny powstania pierwszych metod sięgających czasów pierwszej rewolucji przemysłowej. Przytoczone przykłady dotyczyły zarówno Europy, Ameryki jak i Polski. W rozdziale tym omówione zostały również jedne z pierwszych metod stosowanych w praktyce tj. metody sumaryczne i analityczne wartościowania pracy. Drugi rozdział zawiera charakterystykę najbardziej znanych metod zwanych uniwersalnymi metodami wartościowania pracy, zawierające klasyczne już elementy wartościowania pracy. Nakreślone zostały ich ogólne założenia wartościowania, a w podsumowaniu w skrócie pokazane zostały wady i zalety ich stosowania. Firma, w której zostało przeprowadzone wartościowanie stanowisk pracy została scharakteryzowana w rozdziale trzecim. Nakreślono w nim historię firmy od jej powstania do dnia dzisiejszego. Jej zmagania z utrzymaniem się na rynku w trudnych momentach, podejmowanie ryzykownych decyzji i nowych wyzwań. W rozdziale tym została przeprowadzona też praktyczna – badawcza część pracy. Została wybrana i scharakteryzowana obiektywnie najlepsza dla specyfiki przedsiębiorstwa metoda wartościowania pracy. Opisane zostały poszczególne etapy jej przeprowadzenia i wdrożenia oraz podsumowanie wyników.
UMEWAP job evaluation method applied to workers. The case of CENTRUM Company
Keywords: wartościowanie pracy; metody sumaryczne wartościowania pracy; metoda Bedaux; metoda szwedzka wartościowania stanowisk robotniczych; metoda UMEWAP - 85 P