Szkolenie jako narzędzie rozwoju personelu na przykładzie przedsiębiorstwa Model Opakowania Sp. z o.o - Borsuk Barbara (My University, 2005)
Szkolenie ma za zadanie rozwijać i doskonalić umiejętności pracowników, aby byli w stanie zaspokoić teraźniejsze i przyszłe potrzeby personalne danej organizacji. Szkolenie powinno stanowić ciąg planowanych, systematycznych i kontrolowanych działań, skierowanych na rozwój oraz poszerzanie określonych elementów potencjału pracy, a także zwiększenie predyspozycji pracowników do radzenia sobie z zachodzącymi zmianami i stale zmieniającymi się wewnętrznymi i zewnętrznymi wymaganiami. Szkolenie oznacza inwestowanie w zasoby ludzkie w celu umożliwienia zdobycia lepszych efektów i pełniejszego wykorzystania zdolności pracowników w danej dziedzinie. Niniejsza praca ma na celu wykazanie rosnącego znaczenia szkoleń i właściwego ich zorganizowania, a także zbadanie prawdziwości założonej przez autorkę hipotezy, że szkolenie pracowników jest istotnym czynnikiem inwestowania w kapitał ludzki, będący kluczowym czynnikiem konkurencyjności współczesnego przedsiębiorstwa.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rozwój personelu; szkolenia; kapitał ludzki